Петел следи какви са реакциите на българското правителство след палежа на

...
Петел следи какви са реакциите на българското правителство след палежа на
Коментари Харесай

Външно връчи протестна нота на Владимир Кръстевски заради палежа в Битоля

" Петел " следи какви са реакциите на българското държавно управление след палежа на нашия културен център в Битоля.

Министерство на външните работи на Република България връчи протестна нота на краткотрайно ръководещия посолството на Република Северна Македония в София Владимир Кръстевски във връзка осъщественото в ранните утринни часове на днешния ден запалване на входната врата на офиса на Културен център „ Иван Михайлов ” в Битоля, Република Северна Македония. Това оповестиха от Министерство на външните работи.

„ На изключителна среща, извършена през днешния ден в Министерство на външните работи, заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова изрази угриженост и осъди най-категорично осъщественото от незнайни лица действие, вследствие на което са нанесени материални вреди на постройката ”, показват от ведомството, написа nova.bg.

„ Подчертано бе, че сходни вандалски актове са освен израз на ненавист на национална основа и непоносимост към активността на неправителствените организации, като значима съставка от гражданското общество, само че и са в съществено несъгласие с демократичните полезности и правилата на действие на актуалната цивилизована европейска система ”, прибавят от външното ни министерство.

„ Знак за демонстративното и непровокирано незаконно действие на причинителите на палежа е фактът, че единствено преди броени седмици, на откриването на поруганата постройка на Културния център участваха публични представители на Република България на високо ниво. Българската страна е уверена, че позорното събитие в Битоля не способства за развиването на другарството, добросъседството и съдействието и е в несъгласие с напъните на държавните управления на двете страни да намерят правилния път към европейската интеграция на Република Северна Македония ”, акцентират от Министерство на външните работи.

Министър Теодора Генчовска през днешния ден и на следващия ден е в Република Северна Македония за диалози по въпросите на европейската интеграция на югозападната ни съседка и в границите на визитата ще посети Битоля за запознаване на място с събитията към случая с Културния център „ Иван Михайлов ”.

Министерството на външните работи изрично упорства управляващите на Република Северна Македония да подхващат решителни дейности за незабавното откриване и заблуждение под отговорност на причинителите на палежа, за което навреме да осведомят българската страна, означават от Министерството на външните работи.

„ Българската страна прави оценка позитивно бързата реакция на управляващите в Република Северна Македония, осъждащи най-остро случая и поемащи ангажимент за неотложно следствие и наказване за причинителите ”, прибавят от Министерство на външните работи.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР